Røgalarmer advarer og giver dig og din familie tid
En røgalarm kan vække dig og din familie og give jer tid til at komme ud af boligen.
Når der er brand, spredes røgen hurtigt, og røgudviklingen kan være farlig. En røgalarm er en simpel sikkerhedsforanstaltning, der giver dig bedre mulighed for at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og få tilkaldt hjælp.
Placering og antal
En røgalarm fungerer således, at den registrerer, når røgen rammer loftet og derefter ”glider” ind i alarmen. Røgalarmen bør derfor altid placeres i loftet, for det er her, røgen stiger op. Den bedste placering er midt i loftet og ikke ude i hjørnerne
Der bør være mindst én røgalarm i alle boliger. Er boligen på flere etager, bør der være en røgalarm på hver etage. Røgalarmer skal placeres højt, fordi røgen stiger opad, og gerne placeres tæt på soveværelserne.
Læs altid brugsanvisningen når du sætter en røgalarm op.
En billig livredder
En røgalarm koster under 100 kr. og fås i alle større byggemarkeder, hos isenkræmmere og i en række internetbutikker.
Vælg en alarm med VAREFAKTA logo, så ved du, at den er afprøvet og kontrolleret jf. Dansk Varefakta Nævns regler.
Test, rengøring og udskiftning
Det er meget vigtigt at teste røglarmen en gang om måneden for at sikre, at den virker. Det er meget nemt. På røgalarmen sidder en lille knap. Hvis røgalarmen ikke går i gang, når du trykker på knappen, skal batteriet skiftes. Test altid røgalarmen, når du har været på ferie. Alarmen bipper typisk i en uge, når batteriet skal skiftes. Måske bippede den, mens du var væk.
Ligesom testning bør røgalarmer også rengøres med jævne mellemrum. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød, fugtig klud.
Røgalarmer bør udskiftes med cirka ti års mellemrum, uanset om de har indbygget batteri eller ej. Udskift derfor dine røgalarmer, hvis de er mere end 10 år gamle.
Hvad kan du gøre for at forebygge brand i dit hjem?
Hold øje - Efterlad aldrig tændte stearinlys, brødristere, komfurer og lignende uden opsyn.
Gør huset sikkert - Sørg for, at der er fri adgang til flugtveje, og hav røgalarmer på hver etage. Helst én i hvert soveværelse – og husk at skifte batterier, når de er løbet tør for strøm.
Reagér hurtigt - Hvis du opdager en mindre brand, kan du selv prøve at slukke den. Hvis du ikke kan slukke ilden, skal du ringe til 112.
Red liv før ting - Hvis det brænder, så husk at liv er vigtigere end ting. Advar familie og naboer og sørg for at få alle ud.